10 tips för hushållet som värnar om miljön och ekonomin

miljö

Det är inte ofta vi tänker på miljön så mycket som vi borde, inte heller vår ekonomi för den delen. Vi behöver vara uppmärksamma  på hur vi kan vara med och bidra till en bättre miljö och även vår egen ekonomi. Särskilt om vi ofta blir fundersamma på var våra pengar har tagit vägen direkt efter löningen. Därför har vi samlat ihop ett par tips på hur du kan göra för att värna om miljön och även din ekonomi.

1. Torka tvätten ute istället för torktumlaren

Detta är ett toppentips för dig som vill spara energi och värna om din ekonomi. Varför inte bara ställa upp ett torkställ ute och torka dina kläder i solen under sommarsäsongen?

2. Sluta röka

Om cigaretten har blivit en del av din vardag så kanske det är dags att tänka över saken återigen. Om du slutar röka så kommer du spara någon tusenlapp per månad och är det även en vana att slänga fimpen på marken, så kommer du att vara miljövänlig när du slutar röka.

3. Gå eller cykla istället för att ta bilen

Det bästa för miljön är att man alltid går eller cyklar istället för att åka bil. Skulle det vara så att man behöver åka längre sträckor så rekommenderar vi att du åker kollektivt med antingen en buss eller ett tåg. Du både sparar pengar samtidigt som du är vänlig mot naturen.

4. Återvinn

Vi alla vet att det kan kännas skönare att slänga sina flaskor eller burkar direkt i papperskorgen. Istället för att slänga dina flaskor i soptunnan så kan det vara bra att återvinna dessa, särskilt om det tillkommer pant. Du gör inte endast naturen en tjänst utan även din ekonomi blir bättre. Om du känner för att var lite extra vänlig så kan du även återvinna dina kläder, kartonger, glasflaskor etc.

5. Använd dig utav E-faktura istället för pappersfaktura

Om du vill spara en liten slant i månaden så se till att byta ut dina pappersfakturor mot e-fakturor. Oftast brukar det tillkomma en avgift på cirka 30 KR när man använder sig utav en pappersfaktura men om du använder dig utav en e-faktura så slipper du att betala denna avgiften. Du gör samtidigt miljön en tjänst genom att spara på papper.

6. Använd en miljövänlig bil istället för en vanlig bil

På senare år har teknologin utvecklats enormt och nu kan man köpa en elbil som går på el istället för bensin. På så sätt släpper vi ut mindre koldioxid i naturen och vi värnar om naturen. Bilen kostar däremot mer än dem vanliga bilarna men när din nya bil går på el, vad gör det?  Om du vill har du möjlighet att låna pengar om detta skulle vara något för dig. Om du redan har några lån så gör detta ingenting. Här kan du samla lån och sänk räntekostnader på samma gång.

7. Ta med en tygkasse när du handlar och minimera användningen av plastpåsar

Istället för att ständigt köpa plastkassar när man är ute och handlar så är det smart om man tar med sig en tygkasse istället. En tygkasse kan du använda flera gånger och du kommer att spara en slant eftersom du inte kommer att behöva köpa nya plastpåsar hela tiden.

8.  Se till att inga strömapparater är på är du inte använder dem

Det är inte alls omöjligt att man glömmer att stänga av datorn eller lampan om man är stressad och har bråttom ut genom dörren. Dessa apparater drar mycket energi så titta gärna en extra gång till innan du kliver ut. Du kommer att spara pengar och din elräkning kommer att vara lägre.

9. Drick kranvatten och skippa flaskvatten

Kranvatten fungerar alldeles utmärkt att dricka och det behövs inte alltid vatten på flaska. När flaskvatten transporteras så påverkas miljön utav detta. Du kommer att spara dina pengar när du dricker vatten från kranen och du kommer också att vara snäll mot miljön. Två flugor på en och samma smäll!

10. Börja kompostera

Sist men inte minst vill vi även tipsa om att börja kompstera. Detta är mycket miljövänligt och du slipper slösa pengar på grönsaker och frukter, istället kan du odla hur mycket du vill.

 

Eco-Friendly-Apartment-Living1