Växthuseffekten

Dem flesta av oss har ett bra hum på hur växthuseffekten fungerar och går till. Det är något som syns överallt och är omtalat runt hela världen. Det kan ha något att göra med att…  jordens liv står på spel!

Här kommer en kort förklaring för dem som inte minns vad växthuseffekten innebar, sov under lektionerna i skolan eller har haft annat för sig.

Alla våra koldioxid utfall från bland annat fabriker och bilar “fastnar” på jordens atmosfär som i sin tur påverkar medeltemperaturen i jorden. Is börjar smälta i nord-sydpolen som höjer vattennivån runt om i världen som leder till andra problem. Med andra ord. Kan VI inte överleva på jorden om det fortsätter såhär. Vi har redan idag en högre medeltemperatur än vi hade för flera år sedan men den fortsätter att öka dessvärre.

 

växthuseffekt
Dessvärre har en stor del att göra med politik som mycket annat i dagens samhälle och givetvis är också pengar involverade… som mycket annat i vårt samhälle samt okunskap. Ett argument från en politiker i USA var att eftersom att det fanns snö utomhus, är det omöjligt att jordens medeltemperatur har ökat dem senaste århundraden. Väl talat Senator Jim!

Här har vi ett kort klipp från den världskända vetenskapsmannen, författaren och astronom. Dr Neil DeGrasse Tyson som enkelt föklarar hur mycket avgaser som människor släpper ut varje år och hur det påverkar jorden.

Vad kan vi göra?

Då många politiker och högt uppsatta tjänar stora pengar på att inte tänka grönt och även vägrar se vad vi gör mot vår jord är inte rörelsen så stor som den borde vara. Det betyder dock inte att slaget är förlorat. Vi alla kan bidra med något om vi bara vill, det första steget är att se över dina egna alternativ och komma på vad DU kan göra. Har man råd med en elbil kan det vara ett stort steg påvägen mot en grönare jord. Har man inte det, kan man samåka med någon från jobbet, cykla dit man ska eller till och med gå. Du kan även börja med ett mindre steg som till exempel börja sortera sin soppor, odla egna grönsaker eller utbilda dig själv mer inom ämnet och sprida ordet vidare till dina nära och kära. Något går alltid att göra men vi alla måste hjälpas åt tillsammans.

Om fler människor tänker grönt kommer politiker till slut att inte ha något val att även tänka grönt för att behålla sina positioner genom folkets röster.