Välj ekologisk frukt

 

Bekämpningsmedel

För att ta bort skadedjur, ogräs och mögel besprutas det som ska bli vår mat med bekämpningsmedel. Det här medlet kommer över vår mat och i en fruktkorg med 10 frukter kan man hitta rester av bekämpningsmedel i 9 frukter. Mycket i dagens forskning pekar på att alla kemikalier vi får i oss är en av anledningarna till fetma, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, inlärningssvårigheter, infektioner, astma med mera. Även naturen skadas av alla dessa gifter.

Barn som är ännu känsligare för kemikalier bör definitivt äta ekologisk frukt. Det går inte att skydda sina barn mot alla kemikalier, men det går däremot att undvika flera av dem.

Vindruvor och  citrusfrukter är värstingar när det gäller bekämpningsmedel och ska man äta vindruvor så bör man välja en ekologisk sort och ska man äta skal på citrusfrukter så gäller samma sak där.

Ekologisk fruktodling

När man odlar ekologiskt använder man sig av andra odlingtekniker där man inte utsätter vare sig människors hälsa eller naturen för farliga bekämpningsmedel. Idag har butikerna i Sverige ett stort utbud av ekologiska frukter och priset på de flesta frukt och grönsaker är inte mycket dyrare än icke ekologiska frukter. Det kan vara värt att investera de extra kronorna på sin och sin familjs hälsa. Man vet inte än vilka effekter alla bekämpningsmedel har på våra kroppar men vi vet att de inte gör något bra, och vi anar att de kan göra oss väldigt sjuka.

 

Här finns en intressant artikel från naturskyddsföreningen som upplyser om olika bekämpningsmedel som kan finnas kvar som rester på frukter som vi äter.

citrus