Ekologisk mat

 ica ko

Vad är ekologisk mat?

Ekologiskt livsmedel innebär kort förklarat att det är mat som odlas utan några bekämpningsmedel överhuvudtaget. All livsmedel som är ekologiskt märkt är helt naturlig. När det kommer till djur är man väldigt försiktig när man använder sig utav läkemedel. Vanligtvis förlängs karenstiden innan djuret får slaktas om den har fått i sig något typ av läkemedel.

Många gånger är det oundvikligt att få ut en bra skörd utan att använda sig något typ bekämoningsmedel eller ta hand om sina djur utan några läkemedel. Man har därför bestämt att man enbart får använda sig av naturliga bekämpningsmedel till sina växter och enbart mata sina djur med ekologisk mat, den ska gärna komma från samma gård. Det är äen mycket viktgt att djuren får springa runt fritt på gården för att må prima.

Varför du ska välja ekologisk mat

Dagens forskning tyder på att ekologisk mat påverkar din hälsa till det bättre. Du slipper få i dig bekämpningsmedel och andra kemikalier som vanligtvis används för att odla mat och som djurfoder. Att handla ekologisk mat kan öka mångfalden i naturen och det uppmuntrar allt fler personer att börja odla ekologiskt om det finns en stor förfrågan. Genom att handla ekologiskt kan du även hjälpa till att minska dem syntetiskt framställda bekämpningsmedlena som vi använder oss utav i naturen för att spara pengar. Spendera lite extra för att värna om miljön och alla människor som jobbar med odlingen.

Hur du handlar ekologisk mat

För att sälja ekologisk mat behöver du följa EU:s regelverk för ekologisk produktion. Minst 95% av ett livsmedel måste innehålla ekologiska ingredienser för att bli klassat med det ekologiska märket. I Sverige behöver alla som önskar att märka sitt varumärke som ekologiskt bli kontrollerade av ett godkänt kontrollorgan samt bli certifierade.

ekologiskt