Fairtrade

Nu när EM-närmar sig vill vi på UngEnergi informera om rättvisemärkning på fotbollar. Ungenergi vill åt en bättre värld, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Rättvisemärkning är något vi kopplar ihop med kaffe och mat, men märkningen finns på många fler produkter än då.

Den största aktören som delar ut fairtrade märket är Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). Det är det här bolaget som står för klisterlappen med texten Rättvisemärkt som vi är vana att se i matvarubutikerna.

fairtrade

Det finns mycket produkter som bör vara rättvisemärkta men något som faktiskt kan vara rättvisemärkt men som antagligen inte många vet om, det är fotbollar.

Varje år tillverkas mer än 40 miljoner fotbollar som säljs i hela världen. 13% av bollarna kommer från Pakistan, i en stad med namn Sialkot finns exportföretagen och fotbollstillverkarna.

Vem är det då som tillverkar fotbollarna?

Bollar sys ofta för hand och produktionen sker på enkla arbetsplatser, så kallade sycenter. Arbetarna jobbar på ackord på grund av att sportbollsmarknaden är säsongspåverkad och ofta är det ett stort antal bollar som behövs vid samma tidpunkt. Det är inget vidare betalt för dem som syr bollarna, det är mindre än två procent av försäljningspriset som når arbetarna som syr.

Barnarbete

1996 gjordes en undersökning om barnarbete i Sialkot där det visade sig att 42 000 vuxna och 17 000 barn arbetade inom fotbollsproduktionen. Medelåldern bland de arbetande barnen låg på 12 år. När informationen publicerades tog FIFA till hårda krafttag för att förhindra barnarbete i branchen. De utformade  “Atlantaavtalet” som är ett avtal framtaget av Intenational Labour Organisation för att förebygga barnarbet. Det här avtalet skrevs under av Pakistans handels och industrikammare 1997.

Barnarbetet har minskat men dessvärre är lönerna fortfarande skrämmande låga och det sker ofta brott mot de mänskliga rättigheterna på dessa sycenter.

Fairtrade

1998 kom Fairtrade med kriterier för sportbollar men först 2002 blev det helt klart. Kriterierna gäller inte bara för fotbollar utan även för volleybollar, rugbybollar, basketbollar och handbollar.

 

Värt att tänka på när man vill ut och kicka fotboll nästa gång!

Skärmklipp