Miljövänliga spel

Klassiska sällskapsspel

Brädspel, kortspel och andra typer av sällskapsspel har funnits i världen minst över 5000 år och spelats av alla kulturer på jorden. Många av världens äldsta spel påminner mycket om varandra, där relativt enkla spelplaner och spelpjäser används. Det kanske allra äldsta spelet i världen där vi har gamla spelplaner på är det Egyptiska spelet Senet. Spelplaner och spelpjäser som dateras tillbaka för 5000 år sedan har hittats i utgrävningar, bland annat i Tutankhamo’s grav i Egypten. Ett spel som dock kan ha spelats mycket längre är spelet Mancala. Manclava går ut på att du med ett spelbräde ska flytta dina glaskulor till ditt ”bo” genom de olika hålen som spelplanen består utav. Då detta spel har bevisats spelats med riktiga hål i marken och med stenar innan spelbrädet kom till så är det svårt att säga exakt hur gammalt spelet egentligen är.

I västvärlden har vi dock övergett en stor del av de gamla klassiska brädspelen i och med teknikens utveckling. Många av dagens unga äger med stor sannolikhet ett Xbox eller ett Playstation eller har i alla fall växt upp med ett Nintendo eller Game Boy. Självklart är det en annan spelupplevelse att spela TV-spel gentemot vanliga brädspel, men det finns dock ett nöje i brädspel som inte finns i TV-spel och vise versa. Att ta bort TV-spel helt och hållet är såklart inte vårt mål med denna post, utan mer att upplysa om de roliga brädspelen som finns att ta del utav! För dig som är klimatsmart så är det givetvis också en stor skillnad på att välja att köpa ett TV-spel som kräver enorma resurser för att tillverkas, och mycket i plast. Ett brädspel är ofta helt i trä, eller med mycket små plastdelar, vilket självklart är bättre för miljön. Här nedan kan du läsa om några av våra favoritspel som borde bli mer populärt igen både för miljöns skull och för att ta tillbaka gamla traditioner!

 

Schack: Schack tros ha uppfunnits i Indien på 600-talet och sedan spridit sig till Kina där vår moderna version av Schack kom till Europa under 1500-atlet i Spanien. De flesta har säkerligen (hoppas vi) testat på det klassiska spelet som idag spelas världen över. Tillverkas oftast helt i trä och är på så sätt miljömedvetet!

Yatzy: Ett av de mest spelade sällskapsspelen i Sverige som uppfanns på 1950-talet. Spelet som endast kräver 5 tärningar och ett skrivblock + penna går att spela upp till 5 personer och kan även detta köpas helt i trä!

Skip-Bo: Kortspelet som spelas med den unika Skip-Bo-kortleken som består av 162 kort. Spela upp till 6 spelare och målet med spelet är att bli av med alla kort som du har blivit tilldelad både på bordet och på handen. Mycket populärt och finns även som tärningsspel.

Domino: Tros ha uppfunnits i Kina runt 1200-talet, men den moderna versionen uppstod i Italien på 1800-talet. Domino är ett väldigt snabbt spel som spelas med de unika domino-brickorna. Spela upp till 4 spelare och köp gärna ett Domino helt gjort i trä.