Städa miljövänligt

Starka rengöringsmedel och överdriven användning gör att mängder med miljö- och hälsoskadliga släpps ut i vår natur. En stor mängd genom avloppsvatten eftersom reningsverken inte kan fånga upp alla kemikalier. Det du som privatperson kan göra är att använda mindre rengöringsmedel av en miljövänlig sort.  Om man inte vet vilka rengöringsmedel som är miljövänliga kan man titta efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman.

Vi är generellt väldigt slösaktiga när det kommer till rengöringsmedel. Ofta behövs det inte ens, man kommer långt med vatten på en microfibertrasa.

Vi på Ungenergi vill ge lite miljömedvetna städtips:

  • I badrummet kan man använda ättika och citronsyra i handfat toalett och badkar. Låt ättikan verka en stund innan du skrubbar rent ytan.
  • I köket behövs det städas regelbundet eftersom det är en plats som bakterier trivs bra på. Det räcker dock att använda en microfiberduk med vatten på vid avtorkning av rostfria ytor, som kranar kylskåp osv. Microfiberduken tar bort fettfläckar. Skulle det vara väldigt mycket smuts kan man ta lite miljövänligt rengöringsmedel.
  • När du städar spisen kan det vara bra att sätta igång plattorna på låg värme en liten stund innan du torkar av, det blir nämligen lättare rent när spisen är ljummen.
  • Ska du tvätta bilen? – gör det på en biltvätt eller i en gör-det-själv-hall. Man ska undvika att stå på gatan eller garageuppfarten eftersom vattnet med föroreningarna då rinner  ner i en avloppsbrunn. Vattnet i avloppsbrunnen kommer att flöda vidare till en sjö eller ett vattendrag som kan ta skada av gifterna. Vattnet renas alltså inte eftersom reningsverken inte är gjorda för att filtrera de miljöfarliga ämnen som finns i bilens tvättvatten.  Måste du tvätta bilen hemma så välj åtminstone att ha bilen ståendes på en gräsmatta eller grusplan, då fångas en del av föroreningarna upp.

 

EU blomma Bra miljöval    svanen

 

​​